Prvi znanstveni simpozij je ponudil predvsem razpravo o metodologiji

Znanstveni simpozij, ki je potekal v Modri sobi na Filozofski fakulteti UL, v sredo, 20. 11. 2019, pod naslovom Diskriminacija in intersekcionalnost: vidik politične intersekcije, je ponudil predvsem temeljito razpravo o metodologiji, predvsem z vidika možnosti uporabe metode kritične analize okvirov.

V uvodu smo predstavili metodološki vidiki raziskovanja in preučevanja intersekcijske diskriminacije z vidika politične intersekcije, sledili pa so razpravljavci, ki so predstavili ugotovitve svojih analiz anti-diskriminacijskih dokumentov s področij osebnih okoliščin, ki so v fokusu našega raziskovalnega projekta, torej verske, etnične, spolne diskriminacije in diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti.

Razprava se je večinoma osredotočila na metodološki pristop kritične analize okvirjev ter izpeljavo empiričnega dela raziskave političnih dokumentov. Sklenili smo, da metoda nudi primerno orodje tudi za analizo medijskih gradiv, zato jo bomo uporabili tudi v naslednjem koraku raziskovalnega projekta, ki bo analiza medijskih reprezentacij.

Glede vsebinskih poudarkov lahko izpostavimo preliminarno ugotovitev, da se intersekcijska diskriminacija kot eksplicitno izražena oblika diskriminacije v političnih dokumentih praktično ne pojavlja, našli pa smo nekatera križanja in navedbe več okoliščin, kjer se različne oblike diskriminacije sekajo oziroma podpirajo. Preliminarne rezultate analize politične intersekcije bomo uporabili v naslednjem delovnem sklopu kot empirično podlago za intersekcijsko analizo podatkov.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja