Zaključena je prva faza empiričnega dela – analiza političnih besedil

Empirično bazo sestavljajo (1) naracije o izključevanju in diskriminaciji pripadnikov etničnih, spolnih in verskih manjšin v Sloveniji; (2) medijske reprezentacije omenjenih manjšin v Sloveniji in (3) besedila, ki naslavljajo politike na področjih odprave diskriminacije in družbenega izključevanja. Pri vseh treh elementih empirične baze nas bo posebej zanimala intersekcijska dimenzija, saj empirični del in izbrani metodološki pristopi temeljijo na osnovni kategorizaciji intersekcijske diskriminacije, kot jo predstavljata Crenshaw (1989) in Verloo (2006): strukturna in politična intersekcija ter intersekcija reprezentacij.

 

Najprej smo se lotili točke 3, analize političnih besedil, ki smo jih analizirali po metodi kritične analize okvirov. Pregled in analiza zakonodaje je, če povzamemo na kratko, pokazala, da intersekcijska diskriminacija večinoma ni tematizirana. V nekaterih dokumentih se sicer pojavlja, a nereflektirano, zapisani sta na primer dve osebni okoliščini, ni pa tematizirano njuno presečišče ali njun medsebojni vpliv.

 

Člani projektne skupine so pripravili interna poročila te prve empirične faze, ki bodo vključena v končno poročilo. Naslednji korak je izbor medijskih tekstov za diskurzivno analizo poročanja.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja