Zaključena je druga faza empiričnega dela – medijska analiza

V drugi fazi empiričenega dela projekta smo se osredotočili na intersekcijo reprezentacij, ki smo jo analizirali s kritično diskurzivno analizo medijskih reprezentacij, povezanih s sprejemanjem izbrane anti-diskriminacijske zakonodaje. Intersekcija reprezentacij naslavlja tako strukturo kot politiko skozi optiko diskurza. Crenshaw opozarja, da takrat, ko en tip diskurza ne prepozna pomembnosti drugega tipa diskurza, se pozicije moči, proti katerim sta oba diskurza usmerjena, ojačajo.

V vzorec smo vzeli štiri največje slovenske spletne portale: MMC, SiOL, 24ur in Nova24 in analizirali prispevke v časovnem obdobju dva tedna pred in po obravnavi izbranega zakona na odboru ali v Državnem zboru, oziroma v širšem časovnem obdobju, v primeru premajhnega izvirnega vzorca. Preliminarne ugotovitve so, da podobno kot v političnih dokumentih, torej zakonodaji, tudi v medijskem poročanju intersekcijska diskriminacija ni tematizirana. To ne pomeni, da se kdaj ne pojavi omemba več osebnih, družbenih ali statusnih okoliščin skupaj, a gre zgolj za omembe, ne pa neko družbeno realnost, ki bi jo govorci kot tako prepoznali in jo tematizirali v različnih kontekstih. Kaže se tudi prevladujoč novičarski pristop, ki ga zaznamuje zgolj prenos političnega govora v javni prostor, brez novinarskega komentarja, ter personifikacija dogodkov, kjer se poročanje bolj kot na vsebino dogodka osredotoča na osebe, akterje dogodka.

Člani raziskovalne skupine so pripravili interna poročila, ki bodo del končnega skupnega poročila. Sledi še zadnja faza empiričnega dela, to bodo intervjuji v fokusnih skupinah.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja