Znanstveni kolokvij »Intersekcijska perspektiva v preprečevanju diskriminacije« – poročilo

V okviru temeljnega raziskovalnega projekta »Državljanstvo in diskriminacija: intersekcijski pristop v raziskovanju družbene izključenosti« je v četrtek, 19. 11. 2020, potekal spletni znanstveni kolokvij z naslovom »Intersekcijska perspektiva v preprečevanju diskriminacije«. Dogodek sta organizirala Oddelek za sociologijo in Mirovni inštitut. Kolokvija se je udeležilo več kot šestdeset slušateljev, predvsem študenti in profesorji Filozofske fakultete.

Člani projekte skupine so predstavili dosedanje rezultate raziskovalnega dela. Poudarili so, da pojem intersekcijska diskriminacija ni močno razširjen niti v političnem prostoru kot tudi ne v medijskem. Predstavniki civilne družbe se ukvarjajo z intersekcijsko diskriminacijo, vendar se same žrtve redko zavedajo, na kakšen način so diskriminirane, saj sebe zožijo na eno kategorijo. Analiza parlamentarnih razprav o zakonih, ki se ukvarjajo s poljem diskriminacije, je pokazala, da so vse razprave zelo antagonistične in ne obstaja širši politični konsenz o tem, kako naj se naslavlja diskriminacijo. 

Podrobnejši rezultati raziskave bodo objavljeni po koncu projekta v monografiji, ki bo izdana pri Založbi Filozofske fakultete.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja