Delovni sklop 2 – poročilo

Drugi delovni sklop je bil namenjen kritični oceni teoretskih in metodoloških pristopov k vprašanjem diskriminacije in družbenega izključevanja. Poseben poudarek smo dali identifikaciji pomanjkljivosti obstoječih pristopov ter možnosti za preseganje le-teh z metodo intersekcijske analize. Osredotočili smo se na vprašanja verske, spolne in entične diskriminacije, ki so tiste osebne okoliščine, na podlagi katerih najpogosteje prihaja do diskriminacije.

 

Raziskovalni cilji delovnega sklopa so bili:

  • pregled stanja v dosedanjem razvoju proučevanja diskriminacije in družbenega izključevanja
  • identifikacija podobnih mehanizmov družbenega izključevanja in skupnih izvorov diskriminacije
  • identifikacija ključnih modelov intersekcijske analize
  • postavitev teoretske in metodološke podlage za empirično raziskavo
  • identifikacija novih kombinacij diskriminacije in družbenega izključevanja z vidika državljanskih pravic in vključenosti

 

Opravili smo pregled in kritično primerjalno analizo teorij, ki se ukvarjajo z vprašanji diskriminacije in družbenega izključevanja, teorij, ki se ukvarjajo z vprašanji intersekcije, pregled opravljenih empiričnih raziskav o diskriminaciji v Sloveniji ter raziskav o intersekcijski diskriminaciji v Sloveniji in v mednarodnem prostoru, pregled uporabljene metodologije in kritična analiza metodoloških pristopov ter pregled in kritično primerjalno analizo teorij državljanstva.

 

Celo poročilo je dostopno tukaj: Porocilo delovnega sklopa

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja